Τεμπελόσκυλο

Μεταξύ σοβαρού κι αστείου...

BODIES in Athens

Χτες το απόγευμα (αφού το πρωί απολύθηκα και επίσημα από την Πολεμική Αεροπορία – θα γράψω αργότερα γι’ αυτά) πήγα στην έκθεση BODIES που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Πρόκειται για μια έκθεση που παρουσιάζει λεπτομερέστατα την ανθρώπινη ανατομία, τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Το ιδιαίτερο στην έκθεση αυτή είναι ότι όλα τα εκθέματα προέρχονται από αληθινά ανρθώπινα σώματα, συντηρημένα με μια πρωτοποριακή τεχνική – σαν πλαστικοποιήση ένα πράμα.

Bodies

Πιο αναλυτικά, η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες που αντιστοιχούν στα κυριότερα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: σκελετικό, μυικό, νευρικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό και αναπαραγωγικό. Επίσης υπάρχει και μια ενότητα με τα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης. Στην κάθε ενότητα παρουσιάζονται σε προθήκες τα αντίστοιχα όργανα με αναλυτικές περιγραφές, καθώς και ένα ολόκληρο σώμα στο οποίο φαίνεται το εν λόγω σύστημα και η αλληλοσύνδεσή του με τον υπόλοιπο οργανισμό. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επίσης μη φυσιολογικά όργανα (π.χ. πνεύμονας με καρκίνο) έτσι ώστε να φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις των ασθενειών στο σώμα μας.

Σε γενικές γραμμές ήταν πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, τα εκθέματα είχαν απίστευτες λεπτομέρειες και το προσωπικό ήταν ευγενικότατο και πρόθυμο να εξηγήσει τα πάντα γύρω από τις λειτουργίες του οργανισμού μας που απεικονίζονται αλλά και γύρω από την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την συντήρηση των δειγμάτων. Ίσως το τμήμα με τα έμβρυα είναι λίγο δυσκολοχώνευτο για κάποιους, αλλά είναι σε ξεχωριστή αίθουσα και στην είσοδο υπάρχει πινακίδα που προειδοποιεί τους ευαίσθητους. Οι κορυφαίες στιγμές κατά τη γνώμη μου είναι η ενότητα του κυκλοφορικού και η δυνατότητα που έχεις στο τέλος της έκθεσης να αγγίξεις κάποια “πλαστικοποιημένα” όργανα (εγώ έπιασα ένα συκώτι κι ένα νεφρό)! Συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε! Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση (ώρες λειτουργίας, εισιτήρια, κλπ) εδώ και για πληροφορίες και βίντεο σχετικά με τα εκθέματα εδώ (στα αγγλικά).

Υ.Γ. Έχω ακούσει ότι έχει γίνει ένα ψιλοθέμα στα ελληνικά ΜΜΕ (δεν έχουν ειδήσεις και είπαν να ασχοληθούν –  μη χέσω…) για την προέλευση των σωμάτων που εκτίθενται και για τις ηθικές πλευρές μιας τέτοιας έκθεσης. Δίνω στους διοργανωτές το δικαίωμα της αμφιβολίας και δέχομαι αυτά που λένε για την πηγή των εκθεμάτων. Όσο για την ηθική του όλου εγχειρήματος, επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νέα ανάρτηση αν υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω